Riksspelman: Leif Alpsjö

Kontakt: Leif Alpsjö
Tel 1: 018-372300
Tel 2: 0706-383353

Film- & Ljudfiler:
» Ljudklipp 1 (mp3)
» Ljudklipp 2 (mp3)
» Ljudklipp 3 (mp3)
» Ljudklipp 4 (mp3)

Riksspelmannen Leif Alpsjö är en av landets mest namnkunniga och mångsidiga spelmän med måttot att “Röra och beröra”. Instrumenten är nyckelharpa, fiol, näverlur, kohorn och gitarr. Därtill visor, dans midsommar- och jullekar.

Samtliga program kan göras på svenska, flytande engelska eller skaplig tyska.

Spelmannen Leif är både en traditionsbärare, förnyare av folkmusiken och en berättare. Med sin breda kunskap och humor bjuder Leif på äkta tradition, glädje och värme vare sig det gäller barn, vuxna, gamla, kyrka, företag eller privata arrangemang. Varje låt ger Leif en presentation, längre eller kortare - det beror på - som gör låtarna lätta att lyssna till. Ibland blir det en berättelse om storspelmän och gamla seder, ibland något dagsaktuellt. På grund av sin dialog med publiken har någon kallat Leif för en “Stand-up spelman”. Leif kan också fungera som ren, lägmäld bakgrund till t.ex. välkomstdrink eller under en middag.

Utbildning: Leif är självlärd och har genom att bli kompis med äldre lärt sig sång, dans och spel av t ex Eric Sahlström, Viksta Lasse, bröderna Tallroth, Pekkos Gustaf, Bo Peterzohn och många andra. 1974 blev Leif riksspelman på fiol och började samma år spela nyckelharpa. Från 1975 är Leif spelman på heltid och har provat på det mesta som spelman, artist, arrangör och pedagog.

Meriter: Leif har * turnerat i öst- och västeuropa och till 2005 gjort 20 turneer i USA * medverkat i många radio och TV-program * gjort flera LP och CD * skrivit kursmaterial * givit ut nothäften * arrangerat otaliga spelmansstämmor och längre och kortare kurser * bl.a. spelat med Bengt Hallberg, Georg Riedel och Jan Allan * spelat för påven, kungaparet och stadsministern. Leif är också en erfaren konferencier, talare och turistguide.

Typer av framträdanden:
I Sverige och utomlands, inom- och utomhus, kortare och längre, högtidligt eller ledigt: äska tystnad med näverlur eller kohorn, presentation av nyckelharpan och svenska traditioner, konsert/framträdande, konferens och som inslag i arrangemang, spel till fördrink och taffel, bröllop/begravning/födelsedag, dansspel, dans kring granen eller midsommarstången.
1) Leif solo (ensam)
2) eller med en kollega på t ex piano/kyrkorgel, dragspel, gitarr, fiol, nyckelharpa.
3) eller med andra musikanter beroende på arrangemangets art.


Riksspelman - Leif Alpsjö

Hemsida: leif.alpsjo.se


[annons]