Vett & Etikett

Vill du imponera på dina mellanöstern-polare? Läs och lär. Vi har ibland problem med sexistiska krogägare, som råder dansöser att sminka sig som horor, lägga in silikon i brösten och bara ägna sig åt de manliga gästerna. Läs och begrunda hur det bör gå till.

DRICKS
Att ge dricks i behån förekommer inte nästan inte alls i Egypten/Libanon. På alla ställen, som vill vara förmer än en billig sylta, kastar man sedlarna på dansösen eller på golvet framför henne. Man kan även göra en “krans” av sedlar att hänga runt hennes hals I Turkiet fäster man sedlar på dansösens svettiga panna. Tyvärr har vanan att köra ned pengarna i behån uppstått på turkiska turistorter (där dansen har degraderats till en sorts vulgär gogo-dans) och spridit sig till väst.

Tips: om du vill ge dansösen dricks, kolla med henne hur hon vill ha pengarna (det märker du). Tjugolappar ges endast i buntar om minst 10, om du inte vill framstå som en snål/fattig tönt bland dina mellanöstern-vänner. Att ge dricks handlar mycket om att imponera på varandra. Det anses inte fult att visa att man har pengar (i mellanöstern), utan tvärtom. Att ge en tjuga i dricks, och sitta med miniräknare och räkna ut din del av notan är pinsamt snålt. Ge istället en rejäl slant i dricks och ta hela notan, så stiger du i graderna hos mellanösternpolarna. Var inte orolig, nästa gång är det din tur att bli bjuden. (Detta gäller om du är man. Som kvinna förväntas du inte betala alls. Däremot kan du ge dricks till dansösen (om du vill, förstås).

ATT DANSA PÅ BORDET
På dom fina nattklubbarna i Kairo eller på familjerestaurangerna i Libanon dansar man överhuvudtaget inte på borden. Det anses inte fint. På bröllop,fester eller kabaréter är det okej. Detta är dock något man gör i slutet på framträdandet, eller då stämningen är på topp, och då efter mycket krusande med dricks. Dansösen väljer själv vilket bord hon vill gå upp på, INTE restaurangägaren (eller för den delen gästerna).

ATT BJUDA UPP GÄSTERNA
Att dansösen bjuder upp någon till dans kan vara trevligt och ett sätt att höja stämningen. Är du man och blir uppbjuden, följ dessa råd (om du inte vill framstå som ett groteskt white trash a’la Ricki Lake på grisfest i Playa del Ingles): Stå på lagom avstånd från dansösen (inte för nära!), Skjut inte fram underlivet (och jucka framför allt inte fram och tillbaka!), Ta inte på dansösen, Visa INTE din egen mage, genom att t.ex. dra upp tröjan, Vråla inte “ÖÖH”.

ATT TA KONTAKT MED GÄSTERNA
Om du märker att dansösen bara ägnar sig åt de manliga gästerna, klaga hos restaurangägaren. Det kan du även göra om dansösen mest verkar ägna sig åt att göra vulgära rörelser framför att dansa. (En del oseriösa krogägare engagerar okunniga och naiva “dansöser” som de dirigerar runt och utnyttjar på ett smaklöst sätt).

VATTENPIPA
Att “dricka” en vattenpipa blir mer och mer vanligt i Stockholm. Sitt inte och håll på pipan för länge, bjud dina bordsgrannar. Böj in munstycket innan du räcker över slangen. OBS! Det är INTE hasch i vattenpipan, utan en mycket god parfymerad tobak (smaksatt med olika frukter) mycket svagare än vanliga cigaretter. Den vanligaste tobaken är “två äpplen”, men det finns också t.ex. melon, jordgubb, mynta.

SVARTSJUKA
Svenska kvinnor blir ibland svartsjuka på dansösen. Dom kanske känner sig hotade, avundsjuka eller tror att dansösen vill åt pojkvännen. I Mellanöstern/bland mellanösternsvenskar brukar det FRAMFÖR ALLT vara kvinnorna som uppskattar magdansösen. En seriös dansös ägnar sig också mycket åt dom kvinnliga gästerna. Och var inte orolig: en seriös dansös är inte ute efter din pojkvän. En seriös dansös uppträder också för att hon älskar att dansa, inte för att bräda andra kvinnor. Ta en drink, slappna av och försök uppskatta dansnumret istället för att kasta mördande blickar. Gå och pudra näsan, om du ändå inte kan låta bli.

VARFÖR MAGDANS?
Man kan kanske undra vad magdans har på svenska restauranger/fester att göra? I mellanöstern är det för att höja stämningen, leva sig in i musiken, släppa loss och ha lite roligt. Dansösen gestaltar sångerna som spelas, balanserar ibland på gränsen (med lite fräcka åtbörder o gester) vilket publiken älskar. Tänk på att det är ett helt annat samhälle/kultur i t.ex. Egypten. Pressen från auktoriteter som religion och familj är mycket hårdare än här, vilket gör att dansösen kan fungera som en sorts “säkerhetsventil”. I Sverige, med ett helt annat samhälle/kultur tappar egentligen magdansösen sin "funktion" eller roll. Tyvärr ses hon alltför ofta enbart som ett sexobjekt. Vi är många dansöser som i över ett decennium har kämpat för att orientalisk dans skall betraktas som en konstform.